Sudenpentujen, seikkailjoiden ja tarpojien yhteinen Senegal-aiheinen syysretki Haukkavuoressa.

Le Faucon – Senegalilaista tunnelmaa Haukkavuoressa (13.–15.11.2009)

Seikkailjoiden partiotoimintaa: askartelua, tietovisoja ja karkkeja.

Syksyn pimetessä Pöllöt kokoontuivat Haukkavuoreen viettämään lippukunnan yhteistä viikonloppua Le Faucon leirille. Viikonlopun teemana oli Suomen Partiolaisten kehitysyhteistyöhankeen Woomalin mukaan Senegal ja ympäristöasiat. Tämä näkyi leirillä kierrätysmateriaalien käyttönä, jätteiden tarkassa lajittelussa ja Senegalin musiikkiin, tarinoihin ja ruokaan tutustumisena. Leirin nimi tuli Senegalin virallisesta kielestä, ranskasta, ja tarkoittaa haukkaa.

Seikkailijat ja tarpojat Senegalin tunnelmissa

Seikkalijoiden ja tarpojien osalta leiri alkoi jo perjantai-illalla. Yleisten asioiden, kuten sääntöjen ja tutustumisen jälkeen päästiin illan ja leirin teemaan käsiksi. Ilta kului senegalilaista iltaa valmistellessa ja viettäessä. Ensin osallistujat valmistivat kahdessa ryhmässä iltapalaa eli hedelmäsalaattia ja benje-munkkeja. Näiden lisäksi afrikkalaista väriä ruokailuun toivat erilaiset pähkinät ja kuivatut hedelmät. Illallisen jälkeen oli vuorossa senegalilaisen musiikin levyraati. Kahdeksan kappaleen kuuntelun ja ryhmien syväluotaavien ja asiantuntevien analyysien jälkeen voittajaksi selviytyi Youssou N’Dour kappaleella Wiri-wiri 27 pisteellä, maksimipisteiden ollessa 30. Ryhmät kilpailivat myös toisiaan vastaan apinaviestissä ja rauhoittuivat ennen nukkumaan menoa kuuntelemaan tarinaa M’Bango kilpikonnasta.

Lauantaina aamupalan jälkeen toiminta jatkui kädentaitoja testaamalla. Suvi ja Asta olivat keränneet kasan erilaista kierrätykseen menevää materiaalia ja seikkailijoiden ja tarpojien tehtävänä oli rakentaa tästä materiaalista itselleen soittimia ja harjoitella sitten näillä itse tehdyillä soittimilla jokin kappale esityskuntoon. Mitä mielikuvituksellisimpien soittimien lisäksi molempien ryhmien tuli valmistaa annetusta materiaalista myös jalkapallot. Jalkapallot pääsivät heti myös testiin, kun tarpojat ja seikkailijat ottivat toisistaan mittaa erilaisissa palloviesteissä ja lopuksi oikeassa jalkapallo-ottelussa, joka päättyi tarpojien niukkaan 3–1 voittoon.

Sudenpennut saapuvat

Jalkapallo-ottelun ollessa vielä täydessä käynnissä, Haukkavuoreen saapui lisää leiriläisiä sudenpentujen muodossa. Kaikkien saavuttua leirille, oli leirin vahvuus 28 leiriläistä ja 6 johtajaa. Sudenpentujen saatua tavaransa paikoilleen, saivat tarpojat ja seikkailijatkin tulla sisälle tutustumisleikkejä leikkimään. Jaanan loihtiman lounaan jälkeen alkoivatkin sitten varsinaiset toimintapisteet. Toimintapisteitä oli yhteensä viisi, joista kolme suoritettiin lauantaina ja loput kaksi sunnuntaina. Toimintapisteillä kierrettiin ikäkausittain muodostetuissa ryhmissä ja jokaisella pisteellä ohjelmaa oli muokattu jokaiselle ikäkaudelle sopivaksi.

Tarpojien rytmiryhmä

Hannan kanssa leiriläiset tutustuivat YK:n vuosituhattavoitteisiin ja lasten oloihin Senegalissa. Keskustelujen seurauksena rastilla syntyi palapelejä, maalaus ja lyhytelokuva Senegaliin liittyen. Suvi taas tutustutti leiriläisiä Woomal-kehitysyhteistyöhankeeseen sekä senegalilaisiin partiolaisiin. Senegalilaisia partiolaisia esittelevän videon jälkeen pohdittiin myös suomalaista partiolaisuutta ja ryhmittäin otettiin yksi valokuva, joka ryhmän mielestä kuvasti meidän lippukuntamme partiotoimintaa. Janina esitteli faktatietoa Senegalista sekä erilaisia lähteitä, jonka avulla tietoa maasta voi löytää. Ryhmät askartelivat seinälle omat, Senegalin lipulla koristellut julisteensa ja täyttivät ne omasta mielestään olennaisella Senegal-tiedolla. Jenniinan kanssa ryhmät jalkautuivat yöpymispaikan läheisyyteen ympäristön siisteyttä tarkastelemaan ja samalla tutustuivat jätteiden lajitteluun liittyviin ohjeisiin. Ohjeiden tunteminen olikin tarpeen, sillä kaikki leirillä tullut jäte lajiteltiin asianmukaisesti. Astan rastilla taas pääsivät kädentaidot taas käyttöön, sillä vanhat lasipurkit saivat täällä uuden ilmeen leiriläisten maalatessa niitä tuikkukipoiksi. Nopeimmat ehtivät myös askarrella erilaisia sormuksia ja kaula/rannekoruja.

Leiri sujuikin pääosin toimintapisteitä kierrellessä ja syödessä. Tosin afrikkalaisia leikkejäkin päästiin ulkona kokeilemaan. Lauantai-illalla Teijan laatiman kynttilä- tai paremminkin myrskäripolun myötä rauhoituttiin iltapalaan ja iltaohjelmaan. Iltaohjelmaan olivat kaikki halukkaat saaneet keksiä esityksiä ja leikkejä. Ohjelmassa oli muun muassa tarpojien ja seikkailijoiden soittoharjoitusten tulosten ihastelu, kirjain- ja numeroleikkien leikkiminen ja sudenpentujen sketsi. Illan päätteeksi yleisön nauruhermoja kutkutti seikkailijoiden ja tarpojien yhteisesitys Rumasta prinsessasta. Nukkumaan käytiin taas afrikkalaisten satujen saattelemina.

Sunnuntaina kierrettiin vielä kaksi toimintapistettä ja näiden jälkeen oli vuorossa enää siivous. Jokaisen siivottua omat jälkensä, sudenpennut siirtyivät ulos leikkimään ja tarpojat ja seikkailijat auttoivat vielä yleisten tilojen siivoamisessa. Viimein kellon lähestyessä yhtä olivat viimeisetkin löytötavarat löytäneet omistajansa ja aika kerääntyä sisaruspiiriin. Johtajat jäivät portaille vilkuttamaan, kun viimeisetkin autot veivät leiriläiset takaisin koteihinsa.

Kirjoittanut Suvi Teeri